Kinderfietsen

 

http://www.venturelli.be

http://www.bhbikes.com

 

 

 

 

Naarmate de mens opgroeit wil hij zich meer, verder en sneller verplaatsen.  Dat begint al bij jonge kinderen: al fietsend kunnen zij hun actieradius sterk uitbreiden.  De fiets speelt ook in op de drang van de opgroeiende jeugd om zich met de jaren steeds zelfstandiger te gedragen en verrijkt aldus de persoonlijke ontwikkeling .  Uitermate belangrijk is dat de fietsende jeugd speciale aandacht krijgt zodat de overstap naar gemotoriseerd vervoer zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Op termijn kan een mentaliteitswijziging er voor zorgen dat men niet meer automatisch voor de auto kiest, maar even nadenkt over de meest geschikte vervoerwijze: trein, auto, motor, scooter, bus of tram, maar natuurlijk ook de fiets!  Er zijn immers rationele argumenten die in de kaart spelen van de fiets:

  • fietsen is gezond voor lichaam en geest
  • de fiets is milieuvriendelijk, gaat zeer efficiënt om met energie en neemt nauwelijks ruimt in beslag
  • de fiets is een goedkoop vervoermiddel


De kwaliteit van de fiets bepaalt het comfort en de veiligheid die hij je kind biedt.  Je koopt best geen goedkoop speelvoertuig, dat kan immers gevaarlijk zijn.  Kinderen gaan op een intensieve manier om met hun fiets en leren fietsen met vallen en opstaan.  Slijtage en breuken in het frame zijn zaken die aandacht verdienen.  Laat je niet verleiden door gesofisticeerde gadgets, zoals versnellingen bijvoorbeeld, die niet aangepast zijn aan de leeftijd van je kind.

De fiets mag ook niet te zwaar of te groot zijn voor je kind.  Sommige ouders kopen een fiets op de groei in de hoop dat hij lang zal meegaan. Kinderen hebben nog geen sterk ontwikkeld evenwichtsgevoel en een te grote fiets kan tot valpartijen leiden.  Je kan je best zorgen voor een fiets die aangepast is aan de lengte van je kind, met een stuur en een zadel die in de hoogte verstelbaar zijn.

Vergeet tenslotte ook niet dat een handrem een behoorlijke spierkracht en een goede krachtdosering vereist.  Jammer genoeg beschikken maar weinig kinderfietsen over een handrem die aangepast is aan de spierkracht van jonge fietsers.

De verplichte uitrusting voor een kinderfiets ( met wieldiameter van ten hoogste 50 cm zonder banden ) heb je het volgende nodig:

  • een bel ( hoorbaar op 20 meter )
  • (minstens) één goed functionerende rem
  • lichten en reflectoren zoals bij een gewone fiets zijn verplicht als het donker is en als de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt.


Nog een tip : Kinderen van minder dan 9 jaar, die met een fiets rijden waarvan de wielen niet groter zijn dan 50 cm, mogen altijd (ook als er een fietspad is) op het trottoir en de verhoogde berm fietsen.

Nog een heel praktisch systeem voor de beginnende fietser : de follow-me . Dit kan je gebruiken voor een fietsje vanaf 12" tot een kinderfiets van 20" . Wij hebben dit ook gebruikt voor onze kinderen . Super handig en veilig ! Zo kan je kind ook een lange afstand doen met zijn eigen fiets . Leert zo ook zijn eigen fiets beter kennen voor later in het verkeer te gebruiken . Je kan het syteem laten hangen aan je fiets . Indien je dochter of zoon moe is kan je het systeem open klappen en de fiets van het vermoeide kindje vastmaken in het systeem . Voor meer info kom naar onze winkel of bekijk de http://www.followme-tandem.com.